Contact

Care este cantitatea de vitamina C în piele?

29/11/2018 - share pe Share on Facebook Share on Twitter Share on Likedin Share on Google Plus

Studiile de specialitate realizate asupra prezenței vitaminei C în piele arată faptul că acest micronutrient se află într-o cantitate mare, la persoanele sănătoase. Vasele de sânge aflate în dermă (stratul mijlociu al pielii) sunt cele care transportă vitamina C în celulele pielii.

Pe de altă parte, la persoanele care suferă de afecţiuni dermatologice, s-a observat că nivelul vitaminei C în piele este mai scăzut, fie din cauza unei diete dezechilibrate, fie din cauza unor factori de mediu, precum ar fi poluarea, fumatul sau radiaţia ultravioletă. Radicalii liberi generaţi de aceşti factori de mediu nocivi sunt cei care atacă pielea şi conduc la pierderea vitaminei C.

Din punctul de vedere al straturilor pielii, cea mai ridicată cantitate a vitaminei C se află în stratul superior (epidermă). Aceasta este prima barieră împotriva agenţilor externi nocivi, precum ar fi radicalii liberi menţionaţi anterior. Cantitatea de vitamina C prezentă în epidermă este între 6-64 mg per 100 g de piele. Acest interval este mai larg datorită următorilor factori: locul de pe corp de unde a fost recoltată mostra, vârsta donatorului şi felul în care a fost manipulată mostra. În schimb, în dermă, cantitatea de vitamina C se află în intervalul 3-13 mg per 100 g de piele. Acest strat mijlociu al pielii nu are acelaşi rol de apărare împotriva agenţilor externi nocivi precum îl are epiderma.

Cantitatea de vitamina C în piele este similară ca nivel şi în alte organe ale corpului. Spre exemplu, la extrema de sus se află glanda pituitară cu 40-50 mg per 100 g piele şi glandele suprarenale cu 30-40 mg per 100 g piele. La extrema de jos se află muşchii scheletici cu 3-4 mg per 100 g piele. La nivel similar cu cantitatea de vitamina C din dermă, se află creierul cu 13-15 mg per 100 g piele şi rinichii cu 5-15 mg per 100 g piele.

Pielea umană este, aşadar, un adevărat depozit de vitamina C. Nu este de mirare având în vedere că pielea este cel mai mare organ al corpului şi are rolul de a ne proteja de atacurile agenţilor externi nocivi. Şi noi putem să o ajutăm prin suplimentarea cu vitamina C.

Formular de contact